29 april 2021

Column Hoofd Opleidingen Marco Bravenboer

Excelsior Maassluis is in meerdere opzichten een prachtige en bijzondere vereniging. Een kleine club met krap 500 leden uitkomend in de allerhoogste amateurklasse met circa 70 procent zelf opgeleide spelers. In het beleidsplan van Excelsior staat helder omschreven dat wij spelers zelf opleiden voor het eerste team en dat het streven 70 procent is.

Om dit percentage te blijven behalen zijn twee zaken van groot belang:

1.Instroom van nieuwe leden
Een van mijn favoriete momenten op de zaterdag is altijd even kijken bij de allerjongste jeugd, ook wel de Mini's genoemd. Ik geniet met volle teugen van de trainers die doordrenkt zijn met het DNA van de club en tot wel 50 van deze toppers een heerlijke ochtend bezorgen. Het nieuwe seizoen gaan we minimaal met 5 JO8 teams starten. Een gegeven waar wij allemaal heel trots op kunnen zijn.

Het aantal verzoeken om mee te trainen in een van de onderbouw teams is groot. Wij vinden het leuk als spelers en speelsters van buitenaf eens in onze keuken mee willen kijken. Ook deze aanwas is belangrijk voor ons als club. Zeker met het lopende project ‘gelijke kansen’ bijt dit onze eigen jeugd niet. Zodra het kan, en anders online, gaan we een presentatie geven aan alle ouders van de onderbouw hoe onze visie is op dit onderwerp en gaan we in op talentherkenning, geboortemaandeffect, biologische leeftijd, vroegrijpers vs laatrijpers, etc.

2.Doorstroom van spelers
Ook dit seizoen stromen er weer een aantal spelers door vanuit Jong Excelsior naar de hoofdmacht. Dat is wederom een mooi compliment aan de gehele jeugdopleiding!

Bij dit onderwerp hebben we wel wat uitdagingen. Naarmate de spelers ouder worden houden we steeds minder teams over. Een bekend probleem waar veel clubs mee worstelen. Met onze bovenbouw selectie teams spelen we op een dermate hoog niveau dat aanhaken niet altijd even makkelijk is. Achtervang met een breedtesport team is er te weinig. Groei is voor de club dus enorm belangrijk en zet een positieve druk op de jeugdopleiding om iedere speler op de best mogelijke manier te ontwikkelen als voetballer en als mens. De ontwikkeling van een voetballer is niet een recht stijgende lijn, maar gaat met golfbewegingen. Lang verhaal kort, het gaat om het herkennen van het potentieel en niet om het presteren nu.

Excelsior Maassluis DNA

Plezier
Ik wilde het woord corona eens niet gebruiken, maar ik ontkom er niet aan. Wat een geweldige prestatie hebben de trainers geleverd door iedereen plezier, beweging en voetbal aan te bieden. Onverminderd door gegaan met trainen, allemaal met inachtneming van de regels en inschikken ruimte en tijd vanwege de avondklok. Op de zaterdagen allerlei wedstrijden met andere teams, voetbalpleinen, straatvoetbal, strandtrainingen en afgelopen weekend het Oranje Festival. Top gedaan.

Betrokken
De groei van onze jongste jeugd vraagt om een breder kader. Steeds meer oudere spelers zien we als beginnend trainer op het veld staan. Super gave ontwikkeling. Ook voor hen maken we een ontwikkelplan. Een webinar is aanstaande en wellicht mag deze al in de kantine. Alle wedstrijden zijn voorzien van scheidsrechters, grensrechters en EHBO en voor de mensen met een functie op zaterdag is er koffie met cake. Mooi staaltje betrokkenheid!

Ambitie
Wat te doen als er geen competitie meer is op zaterdag? De focus op ontwikkelen zetten want dat kunnen we je wel aanbieden. Middels de trainingen en de wedstrijden zijn we allemaal nog steeds in staat stappen te maken in jullie en onze ambitie.

De komende periode staat in het teken van de laatste voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Ik kom snel met een update hierover. Fingers crossed dat we snel weer normaal kunnen voetballen en toeschouwers weer welkom zijn op het complex.

Marco Bravenboer
Hoofd Jeugd Opleidingen Excelsior Maassluis