Het is een bijzondere uitgave van de tweede divisie dit jaar. Hoe kan het toch dat de verschillen zo groot zijn bij sommige clubs? Neem nu AFC dat vorig jaar moeite had om boven de streep te blijven en nu halverwege de competitie een royale voorsprong heeft die doet denken aan jong AZ in het geboortejaar van de tweede divisie. Dat kan m.i. alleen als een mecenas ergens in het Amsterdamse de knip heeft getrokken. Jack van Gelder kan op radio 1 bij “bureau sport” wel zeggen dat AFC een miniem budget heeft maar gezien de aankopen sinds de vorige winterstop doen mij toch anders vermoeden.

Of neem nu de ploeg uit het geboortedorp van mijn moeder: Kozakken Boys. Die streden tot de laatste dag mee om de titel, die ze te elfder ure aan Katwijk moest laten. In het huidige tijdsgewricht zie je de Werkendams Boys worstelen met de vorm of wat dan ook maar zij hebben inmiddels een trainerswissel achter de rug. Dat doe je niet uit weelde. Kijk naar Barendrecht waar Jack van den Berg naast de telefoon zit te wachten, het is op enkele plaatsen kommer en kwel.

Maar er is ook goed nieuws. Neem nu gewoon ons eigen vlaggenschip. De trainerswissel die deze zomer plaats vond, heeft prima uitgepakt. Jeroen Rijsdijk vertrok met het hoogste trainersdiploma op zak richting het Rotterdamse kasteel, heel begrijpelijk als je ambities in het betaalde voetbal liggen. Nu lijkt het mij dat de sollicitatiebrieven deze zomer bij bosjes op de deurmat van de secretaris vielen. Dan is het zaak een keuze te maken en af te wachten of de verwachtingspatronen uitkomen.

Wat mij betreft doet Excelsior het onder Dogan Corneille uitstekend, we staan stevig in de middenmoot en we spelen wat mij betreft iets aantrekkelijker onder deze trainer; dat is voor een club met een echt bescheiden budget heel goed. Een bescheiden budget dat niet alleen verbaal naar voren komt maar echt zo is. Bij ons geen dure gearriveerde aanvallers, wij proberen eigen jongens van 18 of 19 jaar aan ons te binden en deze de kans geven om zich te ontwikkelen terwijl wij daar de vruchten van plukken. Dat lukt want je hoort steeds vaker trainers zeggen dat zij tegen ons hun slechtste wedstrijd van het seizoen speelden. `ja ja, denk ik dan: dat ligt niet aan jullie, dat ligt aan ons ploegje!

Dat spelers heel vroeg aangeven ook de volgende jaren bij blijven voetballen geeft aan dat ze het, ondanks de bescheiden middelen, naar hun zin hebben. Het is blijkbaar leuk om voor Excelsior te voetballen.

Toch vallen er een aantal dingen op. Spelers komen en spelers gaan. Ook bij ons. We zijn gelukkig geen Spakenburg of IJsselmeervogels, dat Kozakken Boys “leeg rooft” Hamit Alptekin stopt min of meer gedwongen, een blessure komt hij niet te boven. Dat is triest voor Hamit en voor ons.

Maar dan Niels Redert. Niels die een jaar of 14 de driekleur heeft gedragen. Hij hangt de kicksen aan de wilgen. Er zijn geluiden dat Hij zelfs 500 wedstrijden op zijn conto heeft staan. Het zou mij niets verbazen. Wat mij dan wel verbaast is dat er stromingen binnen de club zijn die dit voor onmogelijk houden. Het ligt aan je rekenmodel. Ik vind dat elke wedstrijd waarin de trainer je op het formulier zet het er een is die meetelt. Maar als je alleen wedstrijden onder auspiciën van de KNVB dan krijg je wellicht een ander optel sommetje. Ik ga uit van alle wedstrijden, competitie, beker en alle bekerwedstrijden die tegenwoordig in ruime mate voorkomen. Kortom ik zet Niels bij de club van 500 en niet alleen dat ik zet hem in de Hall of Fame van Excelsior

Aad Solleveld