Voetbal is oorlog, voetbal is emotie. Het zijn veel gehoorde opmerkingen langs de lijn en elders. Nu is geen mens hetzelfde toch verbaas ik mij soms over reacties van supporters en mensen die wat dichter op de sporters staan tijdens voetbalwedstrijden.

Wij hebben bij Excelsior redelijk normale supporters maar verschillen zijn er wel. De opmerkingen die op het Heuveltje richting spelers en/of officials gebezigd worden kunnen nogal verschillen van de opmerkingen die ik  mijn omgeving af en toe waarneem. In mijn bijzijn blijven de opmerking taalkundig en qua taalniveau binnen respectievelijk goede en redelijke grenzen. Het woord lulhannes valt af en toe en als de emoties erg hoog op lopen komen daar twee bijvoeglijke naamwoorden voor. Dat moet kunnen, in mijn optiek dan toch…. Voetbal is immers emotie

Toch blijft het fascinerend hoe volwassenen waarvan ik denk: “dat zijn geen domme jongens” zich af en toe laten gaan bij het spelletje. Dit geldt overigens ook voor uw speaker-emeritus. Langs de lijn mopper ik meestal in stilte maar thuis alleen op de bank kan het ook anders. Afgelopen zondag kwam Mrs S als door een wesp gestoken de kamer binnen met de vraag: “tegen wie heb jij het nu?”  Ik zat naar de klassieker te kijken en ik verbaasde mij over de “gretigheid” van de Feyenoorders. Die verbazing werd blijkbaar omgezet in een enkele krachtterm richting de spelers van mijn favoriete club. Dat wil zeggen als ze tegen Ajax of PSV spelen. Als ze op de Vijverberg spelen is de uitslag mij om het even.

Ook de scheidsrechters moesten het op een aantal velden ontgelden. Willem van Hanegem brandde een filiaalhouder van de Jumbo in het oosten van het land geheel af. Deze zou maniertjes hebben. Ach, die hebben (ex) voetballers ook. Die zijn sinds de tijd van van Hanegem onaanraakbaar geworden, ze worden afgeschermd, dagen hoeden en zonnebrillen en ze bezigen veelal politiek correcte taal. Het zal de tijdgeest zijn.

Nee, Kuipers had het gedaan.

Zo ook bij Excelsior Maassluis was de kritiek niet van de lucht bij de gelijkmaker van de Treffers, dat  zag ik bij de samenvatting bij FOX. Natuurlijk het was buitenspel. Buitenspel dat door de assistent, als eerst verantwoordelijke, gezien had moeten worden. Dat de de trainer en zijn rechterhand enige kritiek uitten langs de lijn dat snap ik. Maar wij hebben een voorganger in deze strijd. De man die op voortreffelijke wijze over de gezondheid van onze spelers waakt, lijkt bijna niet te stuiten. Zou hij echt denken dat de scheids een beslissing terugdraait, wij hebben geen VAR en ik heb nog nooit gezien dat een scheids denkt: “als hij zich zo druk maakt, dan zal hij wel gelijk hebben”

Er schuilt ook een risico in. Stel je voor dat de scheids na een verbale eruptie zegt: “ gaat u de wedstrijd maar achter de afrastering verder volgen” dan dupeer je het team want wie gaat dan de spons hanteren. Kortom het is zinloos en dat weten we allemaal.

Voetbal is alles behalve volmaakt, het zou ook niet leuk zijn als het dat was. Een trainer vergist zich tactisch soms; een verdediger laat weleens een steekje vallen; een spits mist weleens een kans en een scheids Tja, die moet het dan ontgelden.

Aad Solleveld