Ergens in het voorjaar schreef ik iets over een ervaring die ik had terwijl ik een klein sigaartje stond te roken op een woensdagavond, toen ik even een blaasje pikte tijden een drukke kantinedienst. Ik zag licht branden in de bestuurskamer en ik herkende de coifures van onze voorzitter en assistent-trainer. Maar er zat ook nog iemand anders. Nu ben ik redelijk in staat om 1 en 1 bij elkaar op te tellen want in die tijd waren nl opzoek naar een nieuwe oefenmeester. Jeroen Rijsdijk verzilverde zijn vers verkregen diploma en ging bij Sparta aan de slag. Nu had ik Dogan Corneille nog nimmer in levende lijve ontmoet maar via een foto of een interview hier of daar meende ik toch Dogan waar te nemen. Ik schreef toen: “tevreden rookte ik verder” Je zou bijna kunnen zeggen: “en de rest is geschiedenis” maar de geschiedenis wordt niet vanzelf geschreven en geschiedenis hebben we geschreven dit seizoen.

Nieuw fenomeen dit jaar zijn de interviews van Jesse Lub via Excelsior TV. Ik vind dat leuk maar vooral de analyses van Dogan. Op rustige toon, je hebt van die trainers die bij een interview nog weleens door kunnen slaan door de emotie van de middag, bij Dogan niets van dit alles. Zijn ambitie steekt hij niet onder stoelen of banken, ook de derde periode wil hij binnenhalen om daarmee de tweede plaats, die op dat moment nog naakt nog meer cachet te geven. Op de vraag van Jesse hoe volgend seizoen nog beter kan heeft Dogan enkele nuances en de vraag is of die terecht zijn. Hij zegt nl dat de grote ploegen het enigszins hebben laten afweten en daarbij zet ik vraagtekens.

De geschiedenis leert nl dat er van consistent presteren helemaal geen sprake is bij de zo genaamde grote clubs. Katwijk is gedegradeerd in het jaar na een kampioenschap. Spakenburg daalde een seizoen af. IJsselmeervogels stond bij de aftrap van de 2e divisie niet eens aan de startlijn. HHC speelde in het eerste seizoen om degradatie met TEC. Weliswaar met 41 punten dat geeft aan dat de 2e divisie een heel sterke competitie is. En wij worden daarin gewoon tweede! Grote clubs bestaan in mijn optiek slechts bij de gratie van een zak geld die jaarlijks te besteden is. Daar blijven wij op achter maar met een visie is Rome  ook te bereiken; als je de juiste mensen maar bij elkaar zet en daarin schuilt de kracht van Excelsior.

De vraag is of we volgend jaar beter van start kunnen gaan want de 8 punten verschil zie je terug in de stand van de 1e periode. Maar zo simpel is het niet: voetbal is geen schaken. Uiteraard met alle respect voor de schakers. Als je met schaken weet welke zet je moet doen, dan kan een kind de was doen. Met voetballen zijn de “zetcombinaties” ook legio maar dan moet je ook nog de fysieke vaardigheden hebben om de mogelijkheden daadwerkelijk uit te voeren.

Kortom we gaan het zien maar een ding is zeker de trainer en de groep zijn inmiddels aan elkaar gewend en kan er wellicht op een andere manier aan de competitie worden begonnen.

Wat rest is nog even een cupje winnen en een trainingskamp veiligstellen want dan kan het geschiedenisboek 2018-2019 dicht en bij de analen worden neergezet.

Aad Solleveld