SINDS 1918

AFC – Excelsior M: Aftrap 2018 tegen verrassende hekkensluiter

/, Voorbeschouwing Excelsior M 1, Wedstrijden Excelsior M 1/AFC – Excelsior M: Aftrap 2018 tegen verrassende hekkensluiter

AFC – Excelsior M: Aftrap 2018 tegen verrassende hekkensluiter

 Nu de kruitdampen van oud en nieuw zijn opgetrokken en de oliebollen verteerd, is het ‘normale leven’ in 2018 weer in volle gang. En dat betekent dat ook de Tweede Divisie weer wordt hervat. Excelsior M begint de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd tegen hekkensluiter AFC uit Amsterdam. Excelsior M trof AFC dit seizoen nog niet.

Dat AFC, de favoriete club van tv-presentator Jack van Gelder, zo laag zou staan had vooraf waarschijnlijk niemand verwacht. In het zondagamateurvoetbal was AFC regelmatig kampioenskandidaat (in 2014 werd de titel in de Topklasse Zondag nog veroverd) en in het afgelopen seizoen eindigde AFC met een elfde plaats keurig in de middenmoot. De Amsterdammers haalden slechts drie punten minder dan Excelsior M dat het seizoen met een vijfde plaats afsloot.

Dit seizoen gaat het dus nog niet voor de wind. Zo was er rumoer rondom trainer Ton du Chatinier, die in oktober opstapte nadat hij het bestuur ‘huichelachtig’ noemde, en vallen de sportieve resultaten ook onder zijn opvolger André Wetzel voorlopig tegen.

De voornaamste reden voor de tegenvallende prestaties lijkt vooralsnog het maken van doelpunten. In zestien wedstrijden wist AFC slechts elf treffers te produceren. Ter illustratie: VVSB, de ploeg die na AFC het minst wist te scoren, maakte er al negentien. En dus greep het bestuur van AFC in. Raily Ignacio, op dat moment spits van kampioenskandidaat Kozakken Boys, werd verrassend aangetrokken. De bewezen doelpuntenmaker (hij maakte er vorig seizoen vijftien) zal dus voor de ommekeer moeten zorgen in de tweede seizoenshelft. AFC, dat zich niet alleen versterkte maar ook nog een trainingskamp in Valencia belegde, kan dus met frisse moed richting de tweede seizoenshelft.

Voor Excelsior M deze winter geen nieuwe spelers en geen trainingskamp. De mannen van Jeroen Rijsdijk hebben echter een prima eerste seizoenshelft achter de rug waardoor er met vertrouwen kan worden uitgekeken naar de tweede seizoenshelft. Het devies is vooral doorgaan zoals men 2017 is geëindigd. En dus is de eerste opdracht om niet direct het eerste slachtoffer te worden van de Amsterdamse overlevingsmissie. En daarin schuilt een typisch ‘Excelsior M-gevaar’. De afgelopen seizoenen liet Excelsior M immers zien iedereen te kunnen verslaan maar liep het ook af en toe tegen verrassend en onnodig puntverlies aan in wedstrijden tegen laagvliegers.

Bovendien wordt het voor Jeroen Rijsdijk in verdedigend opzicht een flinke puzzel. In de oefenwedstrijd met Ter Leede (1-1) vielen verdedigers Tobias Kleijweg (knie) en Kevin Ringeling (hamstring) namelijk uit met op het oog stevige blessures. Daarbij voegen zij zich bij het rijtje geblesseerde verdedigers waar Hamit Alptekin, Daan Smith en Michael Poeljes al op stonden. Om de uitdaging compleet te maken zit Sefa Kurt tegen AFC een schorsing uit en is ook hij dus afwezig. Er zal achterin dus het één en ander geschoven moeten worden om een representatieve verdediging neer te zetten. Een lichtpuntje is de terugkeer van Robin v.d. Ende. De linksback miste de laatste wedstrijden voor de winterstop maar is inmiddels weer fit.

Toch mag Excelsior M, gebaseerd op de ranglijst, als (licht) favoriet worden gezien. AFC heeft zich weliswaar aanvallend versterkt, Excelsior M hoort verdedigend bij de sterkste ploegen in de Tweede Divisie. Na koploper Katwijk is Excelsior M immers de minst gepasseerde ploeg (de Tricolores speelde echter wel een wedstrijd minder). En dat is niet alleen de verdienste van de verdedigers, het is juist de teamprestatie die ervoor zorgt dat keeper Jean Paul van Leeuwen moeilijk te passeren is. De verwachting is dan ook dat de personele problemen achterin kunnen worden opgevangen. Iedereen weet immers wat er van elkaar gevraagd wordt.

Bovendien groeide ook het scorend vermogen naarmate er meer wedstrijden werden gespeeld. Waar het maken van doelpunten in de eerste wedstrijden nog een zorgenkindje was, vond de ploeg gedurende het seizoen steeds makkelijker het net. Genoeg redenen dus om met vertrouwen richting Amsterdam te reizen.

Toch is uw steun, zoals in iedere wedstrijd, belangrijk. Reis daarom naar Amsterdam om de ploeg ook in 2018 weer hartstochtelijk aan te moedigen. Let wel op: anders dan u gewend bent begint de wedstrijd al om 14:00. Derhalve is het de eerste Tweede Divisie wedstrijd van 2018. Aan scheidsrechter Serik de eer om deze in goede banen te leiden.

Tot zaterdag in Amsterdam!

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze cookies. OK!