75 jaar jeugdafdeling Excelsior Maassluis

Excelsior Maassluis wordt regelmatig geroemd om de jeugdopleiding. Veel clubs kijken met jaloezie naar het aantal spelers dat vanuit de jeugdopleiding de eerste selectie haalt. Dit jaar viert de jeugdafdeling van Excelsior Maassluis het 75 jarig-bestaan. Een mooi moment om terug te blikken. Van de oprichting in oorlogstijd tot de beste Jeugdopleiding van Nederland.

1944
   Oprichting jeugdafdeling

Eerste elftalspelers Melis Bosman en Adriaan ‘Massy’ van Noort richten op 1 april 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de jeugdafdeling van voetbalclub Excelsior op.
Melis Bosman Massy van Noort

1955
   De eerste voetbalkampen

Veel Excelsior-jeugd ging vanaf 1949 naar
de voetbalkampen van de KNVB. De foto is van het jeugdkamp in Renkum in 1955.
Jeugdkamp in 1955

1976
   Introductie Minipups

Eind 1976 werden bij Excelsior de ‘minipups’ geïntroduceerd. De minipups zijn te vergelijken met de huidige mini’s. Deze kids mochten nog geen officiële wedstrijden spelen.

1984
   Eerste Olympische Dag

De 40e verjaardag van de jeugdafdeling van Excelsior Maassluis werd gevierd met een speciale Olympische Dag.

1990
   Van Excelsior tot Oranje

Khalid Boulahrouz woonde als kind in Maassluis. Het was dan ook geen wonder dat hij bij Excelsior Maassluis in de jeugd ging voetballen. Khalid is op dit moment de enige jeugdspeler die ooit het Nederlands voetbalelftal haalde.
Khalid Boulahrouz als jeugdspeler

1996
   Tweede Olympische Dag

Destijds het oudste lid, Frans v.d. Burg, en het jongste lid,
Robin v.d. Ende, ontsteken het vuur voor de Tweede Olympische Dag.
Tweede Olympische Dag
F1 op bezoek bij Roda JC

2003
   Jeugd op bezoek bij BVO’s

In 2003 mocht het toenmalige F1 onder leiding van trainer Dick Fastenau een wedstrijd in het stadion van Roda JC spelen. F1 bestond destijds o.a. uit Pieter Langedijk, die later speelde voor onder meer Sparta Rotterdam, RKC, Go Ahead Eagles en Top Oss.
Jeugdopleiding gecertificeerd

2005
   Jeugdopleiding gecertificeerd

Louis van Gaal reikt de ‘ster van de KNVB’
uit voor de jeugdopleiding. Eric Gudde, grondlegger van de moderne Excelsior-opleiding, neemt de prijs in ontvangst.

2006
   Jeugdicoon Nees Pellikaan

Jeugdicoon Nees Pellikaan komt om het leven. Hij staat symbool voor de reis van kleinste jeugdspeler naar het eerste elftal. Vanaf dat moment wordt jaarlijks de Nees Pellikaan Award uitgereikt aan het grootste Talent van de Club.
Nees Pellikaan

2014
   Verdriet door MH17

Jeugdspeler Gary Slok komt om het leven bij de MH17-ramp. Dit raakt de hele vereniging en zorgt voor veel verdriet bij zijn teamgenoten. Vanaf dat jaar krijgt de meest talentvolle jeugdkeeper de Gary Slok Award.
Gary Slok
Beste Jeugdopleiding van Nederland

2017
   Beste Jeugdopleiding van Nederland

Excelsior Maassluis krijgt de Rinus Michels Award voor Beste Jeugdopleiding van Nederland. Een enorm compliment voor iedereen die zich inzet voor onze jeugdafdeling.

2019
   75 jaar jeugd in Alphen

In 2019 bestaat de jeugdafdeling van Excelsior Maassluis 75 jaar. Om dit te vieren wordt een oude traditie hersteld: het jeugdkamp t/m 13 jaar. Het kamp in Alphen werd een groot succes.