Excelsior M zaal 1 heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een mooie overwinning op koploper Lugdunum. Jesse van Gastel was met vier treffers de grote man aan Maassluise zijde. Door de 6-4 zege staan de Tricolores stevig in de middenmoot en kan er in het nieuwe jaar omhoog gekeken worden.

Excelsior M verdedigde vanaf het beginsignaal compact en loerde op een kans in de omschakeling. Nadat Lugdunum een tijdje balbezit had (maar hier weinig mee creëerde) dienden de eerste kansen voor Excelsior M zich aan en groeide het gevoel dat er iets te halen viel. Het was uiteindelijk Jesse van Gastel die, na een snelle counter, de bal in twee instanties achter de Leidse keeper schoot: 1-0.

Waar Excelsior M bij een voorsprong nog weleens instort, kwam het nu alleen maar beter in de wedstrijd. Rick Andreae leek met een mooie lob te scoren maar de meevoetballende keeper voorkwam dit met een handsbal buiten zijn gebied. Gevolg: een tijdstraf voor de keeper een en een vrije trap op een gevaarlijke plek. Tom Sprong schoot deze overtuigend binnen en verdubbelde zo de voorsprong. Niet veel later werd het via een heerlijke uitval over meerdere schrijven 3-0 door opnieuw Jesse van Gastel. Een comfortabele voorsprong tegen de koploper die tot dan toe weinig gevaar hadden weten te stichten.

Lugdunum liet de koppies echter niet hangen en ging op zoek naar aansluiting. De ploeg uit Leiden beschikte over enkele technisch vaardige spelers die met een individuele actie het blok van Excelsior M uit elkaar konden spelen. Naarmate de eerste helft vorderde, lukte dit steeds vaker. Door aansluitingstreffers én opnieuw een treffer van Jesse van Gastel uit een snelle uitbraak was de ruststand derhalve 4-2.

Na rust brak de zwakste fase van Excelsior M aan. Verdedigend ontbrak er even wat scherpte en daar maakte Lugdunum direct gebruik van. Binnen enkele minuten maakten zij de op dat moment verdiende aansluitingstreffer en niet veel later de gelijkmaker. De stand was daarmee 4-4 en Excelsior M kon opnieuw beginnen.

De reactie van Excelsior M op deze domper was echter uitstekend. Waar Lugdunum dacht het lek boven te hebben en de wedstrijd om te kunnen draaien, ging Excelsior M weer verder zoals het de eerste helft speelde. Alsof er altijd wat tegenslag nodig is om het gewenste niveau te halen.

Er werd compact verdedigd maar bovendien werd door snel combinatiespel regelmatig de vrije man gevonden. Het was uiteindelijk Dani Gonzalez die vijf minuten voor tijd de hernieuwde voorsprong op het bord zette. Na een goede pass door de verdediging kon hij de bal aannemen, draaien en onder de keeper door schieten: 5-4.

Lugdunum ging, in een alles-of-niets-poging, met de keeper als extra veldspeler op jacht naar de gelijkmaker. Excelsior M streed echter voor iedere meter grond en weigerde terrein prijs te geven. Een minuut voor tijd zorgde Jesse van Gastel uiteindelijk voor de beslissing door met zijn verkeerde been(!), de bal van de meevoetballende keeper te ontfutselen en van eigen helft in het lege doel te schieten.

Excelsior M sluit het jaar dus mooi af en kan van een (korte) winterstop genieten. Maandag 8 januari wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen FC Maense. Een mooie kans om de ruime nederlaag uit de heenwedstrijd goed te maken.