De laatste wedstrijd voor de winterbreak en tevens de eerste terugwedstrijd van het seizoen werd er voor de derde maal op rij gelijkgespeeld.

Thuis tegen Sparta Nijkerk werd er kansloos verloren na een vroege tegengoal. Nu was het Excelsior M dat vroeg scoorde. Het was Daan Smith die na een corner van Bryan van der Laan via Roel Stoffels de bal voor zijn schoenen kreeg en deze achter doelman Kevin Rijnvis schoot. Deze doelman moest zich direct hierna laten vervangen. Kort hierna was Sparta Nijkerk dichtbij de gelijkmaker, maar een achterwaartse kopbal kwam via de paal terug het veld in. Sparta Nijkerk nam nadrukkelijk de touwtjes in handen en drong Excelsior M terug. Met veel fysieke kracht ontpopten de Oranjehemden zich tot één van de beste ploegen die dit seizoen tegen Excelsior M gespeeld heeft. Het was dan ook wachten op de 1-1. Maar zoals vaak in het voetbal viel de goal toch aan de andere kant. In de 37e minuut was het Robin Hofman die op het middenveld goed doorzette en met een sliding Vincent van den Berg een vrije doortocht gaf. Vincent schoot de bal hard langs invaller doelman Willemse en zorgde voor de 0-2. Deze voorsprong kon helaas voor de Tricolores maar kort worden verdedigd, want twee minuten later was de marge weer teruggebracht tot één. Rechtsback Bilal Amarzagouio kreeg een vrije doortocht en leverde een perfecte voorzet af op aanvoerder Tim Muller, die het strafschopgebied in kwam denderen en de bal loeihard achter Kemal Fakili kopte.

Met kunst- en vliegwerk behield Excelsior M de voorsprong tot het rustsignaal.

Na de rust was er wederom maar één ploeg die de lakens uitdeelde en werd Excelsior M veroordeeld tot tegenhouden. Hier slaagde de ploeg van Cesco Agterberg goed in, tot aan de 73ste minuut. Na de nodige scrimmages voor het doel van Fakili, was het wachten tot de bal een keer goed viel voor de thuisploeg en in die 73ste minuut was het weer zo’n scrimmage die voor de voeten van de sterke aanvoerder Tim Muller viel. Muller twijfelde niet en tekende voor de gelijkmaker.

Hierna rook Sparta Nijkerk bloed en speelde met volle overgave voor de overwinning. Cesco Agterberg bracht Stephan Kruithof voor Roel Stoffels en kort hierna Jordy Braber voor de moegestreden Bryan van der Laan. Met Ahmad Mendes Morreira voor de geblesseerde Kevin Vink was hij in zes minuten door zijn wissels heen. Sparta Nijkerk nam steeds meer risico wat voor Excelsior M zelfs nog wat mogelijkheden opleverde. Twee keer werd een zeer gevaarlijke situatie teruggefloten voor discutabel buitenspel en in de blessuretijd had Vincent van den Berg de winnende treffer op zijn schoen, maar zijn inzet werd geblokt door een Nijkerk-verdediger.

Na vier minuten blessuretijd blies scheidsrechter Bronsvoort uit Deventer voor het einde. Excelsior M boekte het vierde gelijkspel uit de laatste vijf wedstrijden. Bij de andere gelijke spelen heerste er een ander gevoel dan deze middag in Nijkerk. Bij de andere drie gelijke spelen bleef het gevoel hangen dat er meer ingezeten had, maar tegen Nijkerk verdiende Excelsior M eerlijk gezegd niets meer. Sparta Nijkerk was de betere ploeg, dus konden de Maassluizers wel leven met een gelijkspel.

Met deze puntendeling werd een teleurstellende eerste seizoenshelft afgesloten. Dinsdag wacht nog de belangrijke bekerwedstrijd tegen VOC en daarna kunnen de spelers zich gaan opladen voor een loodzware tweede seizoenshelft. Een seizoenshelft die in het teken zal staan van een inhaalrace en waarin de status van Topklasser behouden moet zien te worden.