Jeugdtrainer Luuk Bijl bracht Excelsior M tenues naar Kenia

Jeugdtrainer Luuk Bijl reisde afgelopen week af naar Kenia met een koffer voor Excelsior M tenues. Hij werkte in het verleden een aantal maal in Kenia en ontwikkelde zo een voorliefde voor het land en zijn bevolking.

“Ik ben nu in Nakuru in Kenia. Een behoorlijk grote stad in het noordwesten van Kenia. In 2013 heb ik hier op een school voor het eerst gewerkt. Dat was in mijn zomervakantie. Ik heb toen 6 weken voor een klas gestaan. In de namiddag heb ik daar een trainer leren kennen die kinderen uit de sloppenwijken haalde om ze een beetje te trainen. Deze kinderen gaan niet altijd naar school en hebben daarom een grote kans om in het criminele circuit te komen. Hij traint deze kinderen elke dag van ongeveer 13.00 uur tot 18.00 uur. Zonder pauze, zonder drinken, gewoon omdat de kids het leuk vinden. Zo blijven ze ook van de straat en dat is eigenlijk het belangrijkste. Uiteraard probeert hij ze ook te overtuigen van het feit dat ze naar school moeten gaan. Hij probeert ze dan ook financieel te ondersteunen.

In 2014 ben ik terug gegaan en heb ik weer op die school gewerkt en uiteraard in de middag ook de trainingen weer mee gedaan. Het veld is verschrikkelijk, er lopen allemaal koeien op, grote gaten en er staat nauwelijks gras. Inmiddels bestaat de groep kinderen uit een junior groep (tot ongeveer 14 jaar) en een senior groep (tot ongeveer 17 jaar). In totaal ongeveer 80 kinderen. Maar die zijn er niet altijd allemaal. Soms spelen ze ook competitie wedstrijden maar met name het vervoer naar de uitwedstrijden is een probleem.

Mijn liefde voor dit land is ontstaan omdat ik zie hoe weinig kansen de mensen hier hebben, maar hoe ze toch ongelooflijk dankbaar, vrolijk en positief ze in het leven staan. Sommige mensen offeren echt hun hele leven om ervoor te zorgen dat ze kinderen een betere kans kunnen geven. Ik probeer vanuit Nederland, en soms ook door een kleine reis hiernaartoe, te ondersteunen waar ik kan. Voetbalschoenen, shirts, kleine donaties voor uitwedstrijden of het betalen van school voor sommige kinderen. Daarnaast ondersteun ik met mijn school in Rotterdam de school waar ik in 2013 gewerkt heb. De kinderen op mijn school lopen elk jaar een sponsorloop en met dat geld betalen wij een gezonde lunch voor alle kinderen op de school in Kenia. Dit is vaak de enige maaltijd van de dag dus enorm waardevol. Daarnaast levert dit weer werk voor 3 dames die het eten klaar maken in de nieuwe ‘ keuken’  van de school.

Ik wil jullie op deze wijze nogmaals enorm bedanken voor het uitzoeken van alle shirts. Het slepen naar Nakuru kostte wat moeite, omdat het zoveel was, maar inmiddels is alles uitgedeeld en hebben de shirts echt een mooie nieuwe bestemming gekregen. Ik hoop dat jullie met wat foto’s kunnen zien hoe blij de kinderen zijn, al is dat op een camera altijd lastig vast te leggen. Geloof me, de tranen in de ogen van de trainer geven een onbeschrijflijk gevoel. Namens alle straatkinderen hier, de trainers en uiteraard namens mij heel erg bedankt en tot volgende week op de club!

Hakuna matata (geen zorgen, beste leus die ik ooit gehoord heb hier, het komt toch altijd wel goed…op de een of andere manier)”