column Aad Solleveld: Wordt de Tricomotief weer van stal gehaald?

Wordt de Tricomotief weer van stal gehaald?

Wat er in de psyche van voetballers omgaat, is wat mij betreft nog een onontdekt gebied in de psychologie van de koude grond. Ja, Johan Derksen weet precies hoe het werkt, dat wil zeggen dat wil hij ons wekelijks laten weten. Maar sceptisch als ik ben twijfel erg aan de zekerheden die Derksen op maandag en vrijdag debiteert.

Toch zie je dat het in sommige situaties niet meer vanzelfsprekend is dat de machine draait zoals hij zou moeten of zou kunnen. We zien dat op allerlei niveaus of het nu Feyenoord is dat de wisselvalligheid op dit moment tot kunst verheft en daarmee een forse aanslag op de psyche van de supporters pleegt. Deze druk van de verwachting doet blijkbaar rare dingen met spelers en misschien ook wel met trainers.

Ons tweede team zit misschien ook wel in een periode waarin er omgeschakeld moet worden. Met een minder gebruikelijk woord zit ons tweede in een soort interbellum. Weken geleden werden de mannen glorieus kampioen met een puntje of 15 voorsprong, een ongekend succes na twee eerdere kampioenschappen. Ik kan me voorstellen dat de focus dan wat verslapt. Zo werd er afgelopen zaterdag gewonnen van RVVH2 maar ik was -met alle respect natuurlijk- niet onder de indruk van de laatste 20 minuten. Zouden ze al met hun hoofd bij de halve finale zijn, dacht ik.

Voor deze halve finale zal de Tricomotief weer van stal gehaald moeten worden. Door  deze mindset denderden ze immers achtereenvolgens langs  de 1e elftallen van Lyra (middenmoot in de 2e Klasse /4-0), FC ’s-Gravenzande (koploper in de 1e Klasse /2-0), DSO (middenmoot in de 2e Klasse /8-0) en ARC (in degradatiegevaar in de 1e Klasse /3-0) een lijstje waar onze jongens trots kunnen zijn.

Maar dan moet het anders dan afgelopen zaterdag want Noordwijk is niet voor de poes. Het lopende seizoen lijkt weliswaar  als een nachtkaars uit te gaan en echt om de prijzen meedoen, lijkt niet meer mogelijk. De beker is derhalve een kans op een prijs alhoewel de echte prijs al in de knip zit: een plek in de echte beker. Iets dan aan onze neus voorbij gaat door in mijn optiek een slechte regel bij de KNVB.

Ik heb veel vertrouwen in de spelers en technische staf van Excelsior al is het wellicht intrinsiek vervelend voor trainer/coach Ronald Ermes dat hij niet de strijd aan kan binden met zijn ontslagen vriend bij Noordwijk. Ronald kennende zal hij zijn spelers klaar stomen voor deze wederom uitwedstrijd en een uitgekiend strijdplan ontwikkelen waardoor we zaterdag een echte wedstrijd te zien krijgen. Ik verwacht overigens via een vlog een inkijkje in dit proces.

Op de site van Noordwijk las ik de volgende verzuchting, want ook in Noordwijk kennen ze de kracht van onze reserves.

Hopelijk ziet Noordwijk kans de trein te stoppen, want ook voor Noordwijk is het bereiken van de finale (en daarna liefst het winnen) een prijs. Al voelt het dit seizoen, evenals het vorige, als een troostprijs.

Ik wens onze mannen alle succes van de wereld en ik hoop dat ik deze keer wel langs de lijn kan staan

Aad Solleveld, uw speaker