Voorbeschouwing Barendrecht - Excelsior M

Deze week staat de streekderby tegen Barendrecht op het programma en het strijdtoneel is dit keer sportpark “de Bongerd” voor de terugwedstrijd tussen beide combattanten.  De wedstrijden die de ploegen de afgelopen jaren in de Hoofd- en Topklasse tegen elkaar gespeeld hebben zijn altijd lastig voor beide teams. Veelal is er evenwicht en voetbal op het middenveld, details geven de doorslag. Grote uitslagen zijn zelden. In dat verband is een 1-6 uitslag van Barendrecht tegen Jong Sparta voor uw scribent een verrassing. Het kan verkeren is een gezegde uit de Vaderlandsche Geschiedenis en in het voetbal evenzo.

Gelukkig zijn er elke week nieuwe kansen. Voor Barendrecht maar ook voor onze Tricolores. De pot tegen Jong AZ leverde een reguliere nederlaag op. De profs uit Alkmaar zijn net iets vaardiger, ze zijn door de trainingsarbeid veel fitter en door een uitgekiend speelplan, ingegeven door Martin Haar, over het algemeen sterker dan de amateurs in de tweede divisie. Ze worden dan ook terecht kampioen.

Maar de revanche gevoelens zullen zaterdag zeker een rol spelen. Barendrecht wil zich revancheren van de 1-6 en Excelsior heeft wellicht nog een appeltje met zichzelf te schillen als we terugdenken aan de wedstrijd tegen Spakenburg.

De wedstrijd in Maassluis werd door een veel bediscussieerde strafschop gewonnen door Excelsior en ik kan mij het teleurgestelde commentaar van trainer Poldervaart in de microfoon van Michael Mes van RTV Rijnmond nog voor de geest halen. Kortom Poldervaart zal er alles aan doen om de punten in eigen huis te houden.

Van laatste wedstrijden in Barendrecht staat me vooral de match met trainer John de Wolf aan het roer nog helder voor de geest. Excelsior trok met 0-1 aan het langste eind. Vooral ons centrale duo Sefa Kurt en Daan Smith bleek een onneembare vesting. Voor de Wolf reden om op te merken dat dit duo wellicht het beste centrale verdedigingsblok uit de Topklasse was. Mario Been, met een glas witte wijn in de hand een aandachtig toeschouwer, een reden om deze mening niet te delen. “Ze schieten de ballen alleen maar naar voren” zo meldde hij ons in een gesprekje. Het kan verkeren zo blijkt steeds maar weer. Vorig seizoen was het in Barendrecht wederom in evenwicht met 1-1 als eindstand op het scorebord

De ziekenboeg van Excelsior loopt langzaam leeg, daarentegen loopt de gele kaarten last op, of dat een probleem gaat geven laat zich raden maar veel maakt het niet meer uit. Wij hoeven niet meer naar boven noch naar onderen te kijken. We voetballen nog slechts om de eer, de wens om te winnen en daardoor best of the rest te worden. Dat vraagt intrinsieke motivatie; het is aan Jeroen Rijsdijk c.s. om het team dusdanig te motiveren en een uitgekiend strijdplan mee te geven, waardoor wij zaterdag weer met een goed resultaat huiswaarts kunnen keren.

Scheidsrechter Serik blaast zaterdag op sportpark de Bongerd om half drie voor de eerste keer!