Voorbeschouwing Excelsior M - Jong AZ

Voorbeschouwing Excelsior M – Jong AZ

Excelsior M is bovenin de ranglijst te vinden maar kan desondanks geen prijs meer winnen. Tegenstander Jong AZ is daar de oorzaak van. Zij staan immers met een levensgrote voorsprong bovenaan en gaan er derhalve voor 99% zekerheid met het kampioenschap vandoor. Behalve dat het verreweg de meeste punten behaalde scoorde Jong AZ het vaakst (62 doelpunten), kreeg het de minste tegeldoelpunten (22), boekte het de meeste overwinningen (18) en leed het de minste nederlagen (2). Een meer dan terechte koploper dus. Excelsior M en de andere achtervolgers rest daardoor de strijd om plek twee waarbij behalve eer ook de titel ‘beste amateurclub’ van Nederland op het spel staat.

Jong AZ is, in positieve zin, het buitenbeentje van de vier ‘jong-ploegen’ in de Tweede Divisie. Zo staat Jong FC Twente stijf onderaan, strijdt Jong Vitesse tegen degradatie en is Jong Sparta sinds kort een middenmoter die ook nog niet definitief uit de degradatiezorgen is. Jong AZ steekt er dit seizoen dus bovenuit en zal volgend seizoen uitkomen in de Jupiler League. En dat is knap. De ploeg heeft een piepjonge groep (zo is aanvaller Myron Boadu, die al zeven treffers maakte waarvan één tegen Excelsior M, pas vorige maand 16 jaar geworden).

Opvallend daarbij is dat de 64-jarige Martin Haar juist één van de oudste trainers uit de Tweede Divisie. De generatiekloof heeft echter alles behalve een belemmerende werking want de jonkies zijn duidelijk een maatje te groot voor de overige teams in de Tweede Divisie. Bovendien heeft Jong AZ met enige regelmaat de beschikking over enkele ervaren spelers uit de A-selectie (zo kwamen Muamar Tankovic, Robert Mühren, Levi Garcia en Fred Friday bijvoorbeeld meerdere keren uit voor Jong AZ terwijl zij inmiddels al regelmatig speelden in de Eredivisie én Europa League).

Excelsior M verloor de heenwedstrijd in Alkmaar nipt met 3-2. In een wedstrijd die alle kanten op kon trok de ploeg van trainer Martin Haar in de slotfase aan het langste eind. Daniel Furtado Oliveira en Kevin Vink waren destijds trefzeker voor de Tricolores. Zaterdag krijgen de mannen van Jeroen Rijsdijk dus de kans zich te revancheren voor deze nipte nederlaag en daarmee de derde ploeg te worden die dit seizoen wint van Jong AZ (Jong Sparta (2-3) en UNA (2-0) zijn de enige ploegen die dit tot nu toe lukte).

Een goede generale had Excelsior M vorige week niet. Na verschillende mooie uit-overwinningen werd er op bezoek bij Spakenburg met 2-1 verloren nadat het via Dean van Ooijen nog wel een 0-1 voorsprong had genomen. Jong AZ speelde met 1-1 gelijk tegen HHC Hardenberg en speelde woensdagavond een inhaalwedstrijd op bezoek bij AFC. De koploper won deze lastige uitwedstrijd met 0-1 en had dus weinig last van het zeldzame puntverlies tegen HHC Hardenberg. Jong AZ speelt derhalve zijn derde wedstrijd in acht dagen dus wellicht zijn er kansen voor Excelsior M dat op het conditionele vlak doorgaans een sterke indruk maakt.

De wedstrijd op Sportpark Dijkpolder wordt geleid door scheidsrechter L.J. Gerrets. Vanwege de LIVE-uitzending van FOX Sports begint de wedstrijd om 15.30. Voor de wedstrijd, om 14.45, kunt u in de kantine genieten van de Grande Finale van het Vobucon FIFA Toernooi waarin de finalisten Jarno Buitelaar en Rowin v.d. Ende het tegen elkaar opnemen.